Parochie Onze Lieve Vrouw Geboorte Oostrum-Venray

Geschiedenis

Oostrum_AnsichtkaartDe kerk in Oostrum-Venray kent een geschiedenis van meer dan 600 jaar. De parochie OLV Behoudenis der Kranken bestaat sedert 1938. Daarvoor was het als rectoraat een onderdeel van de Petrus Banden Parochie in Venray.

Rond het jaar 1400 werd een eenbeukige kerk gebouwd, ter vervanging van een 13e eeuwse voorganger. Deze kerk had een aanzet tot een toren, maar deze werd pas afgebouwd in 1888 naar ontwerp van Jan Jorna uit Roermond. In de dertiger jaren van de vorige eeuw werd vanwege ruimtegebrek een grote driebeukige kerk gebouwd tegen het oude schip. De architect hiervan was J. Coumans. Het oude schip werd hierdoor veranderd in een soort van voorportaal. In 1944 werd de kerk opgeblazen. In 1952-1953 werd de oorlogsschade hersteld. De toren werd hierbij onder één dak gebracht. Er werd ook een dakruiter op het dak geplaatst. De kerk bezit een beeld van Maria beeld Onze Lieve Vrouw Behoudenis der Kranken, een 15e-eeuws wonderbeeld met bedevaartsbestemming.

Oostrum-Venray is al meer dan 650 jaar bedevaartplaats.

Mariaverering en bedevaart

Oostrum-Venray is een van de oudste, zo niet de oudste, bedevaartplaats van Maria in Nederland. Ook nu nog komen steeds honderden mensen individueel, dan wel in groepsverband ter bedevaart. In Oostrum-Venray is Maria heel bijzonder met haar zorgende aandacht voor de mensen aanwezig. Zij sluit niets en niemand uit van haar aandacht. Mensen met grote problemen, mensen met kleine beslommeringen, mensen die blij zijn en dankbaarheid willen tonen en mensen die twijfelen. Voor allen staat zij klaar om hen te begeleiden.

In Oostrum-Venray hebben duizenden mensen in de meer dan 650 jaar van het bestaan als bedevaartplaats ervaren en ondervonden, dat Maria nog dagelijks klaar staat om ons te helpen. De legende vertelt dat op een zomerse dag, omtrent het jaar 1350, een landbouwer uit Oostrum naar het veld ging om zijn vlas te wieden. 

Nog slechts teergroene plantjes staken als zwakke stengeltjes uit boven de aarde. De zon neigde al tot ondergang, en nog was de landman druk aan het werk. Het vlas, dat hem het linnen moest geven voor zijn gezin en het lijnzaad voor de olie, gedijde niet gemakkelijk in de bodem van zand, waar de dichte massa onkruid het goede gewas overwoekerde.  Ineens stiet zijn hand tegen een hard voorwerp in de grond: Een Lieve-Vrouwe-beeldje. Verrukt bekeek hij het en keerde met zijn vondst huiswaarts. Hij liet dolgelukkig de zijnen het beeldje zien en gaf het een ereplaatsje in zijn huis. De volgende ochtend was het beeldje tot zijn grote schrik verdwenen.

altaargeschiedenisVoor een uitgebreide beschrijving van de geschiedenis van de kerk en de Maria bedevaartsplaats zie: